Artroseprogramma

Wat is artrose?
 Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen tussen de botdelen in een gewricht beschadigd is. Kraakbeen is zacht, verend weefsel en zorgt met deze eigenschappen voor het opvangen van druk. Daarnaast laat kraakbeen het gewricht soepel bewegen. Bij patiënten die last hebben van artrose wordt het kraakbeen van minder goede kwaliteit en wordt dunner. Aan de gewrichtsranden kunnen verdikkingen ontstaan (osteofyten). De oorzaak van artrose is niet duidelijk. Er spelen een aantal factoren een rol bij het ontstaan van
artrose, onder andere minder bewegen door overgewicht, hogere leeftijd, lichamelijk zwaar werk, (sport)letsels, heupdysplasie en de erfelijke belasting in de familie.


Leven met artrose
 Pijn is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom. Deze pijn treedt aanvankelijk vooral op bij het in beweging komen en bij langdurig belasten. De pijn neemt vaak toe naarmate de dag vordert. In latere fasen is er ook pijn in rust en nachtelijke pijn. Bij artrose is de beweeglijkheid van gewrichten vaak verminderd. In verder gevorderde stadia kan een afwijkende stand van het gewricht optreden, zoals bijvoorbeeld X-benen of O-benen bij artrose van de knie. Het gevolg van deze klachten en verschijnselen kan zijn, dat er problemen ontstaan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als bijvoorbeeld lopen, traplopen, gaan zitten en opstaan. De klachten van artrose leiden bij veel mensen tot minder algehele lichaamsbeweging, waardoor de spierkracht en de conditie afnemen.


Beweegprogramma
 Het belangrijkste is dat u in beweging blijft. Het doel hiervan is uw spieren te versterken, gewrichten soepel te maken of te houden en het uithoudingsvermogen te vergroten of te behouden. En ook belangrijk: weer plezier krijgen in bewegen! Om dit doel te bereiken hebben we een oefenprogramma opgesteld. Het artrose-beweegprogramma is een oefenprogramma van 10 weken, waarbij u 1x per week gedurende 30 minuten individueel begeleiding krijgt.


Intake: tijdens deze eerste sessie worden de persoonlijke doelen vastgesteld en wordt uw situatie in kaart gebracht. De fysiotherapeut maakt een oefenprogramma op maat voor u.


Het oefenprogramma: onder begeleiding van de fysiotherapeut start u met uw training. U leert uw trainingsbelasting kennen. Gedurende het oefenprogramma wordt de belasting steeds bijgesteld en krijgt u adviezen op het gebied van bewegen, voeding en leefstijl. Indien het nodig is kunnen we andere disciplines inschakelen, zoals een podotherapeut. Na afloop van het beweegprogramma is het aan te raden dat u de beweegactiviteiten persoonlijk voortzet. Indien u dit niet doet zal het opgebouwde weer verloren gaan en dat is zonde! U kunt
hierover advies vragen bij uw fysiotherapeut. Er zijn vele mogelijkheden zoals bijvoorbeeld bij een sportschool, wandelvereniging, KBO, sportvereniging enzovoort, samen kijken we wat bij u past.


Fitklub
 De Swart Fysiotherapie, Manuele Therapie & Coaching werkt samen met Fitklub Horst, een sportschool waar we van alle faciliteiten gebruik kunnen maken om het oefenprogramma uit te voeren. Als extra voordeel kunt u met uw lidmaatschapspasje wat gedurende het oefenprogramma geldig is, ten allen tijden terecht om zelfstandig uw oefeningen te doen.


Vergoeding
 De behandeling wordt betaald uit uw basisverzekering, dit houdt in dat er aanspraak wordt gemaakt op uw eigen risico.
Om deel te nemen aan het programma heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts.


Meer informatie en aanmelding
 Wilt u meer weten over het programma, heeft u vragen die nog niet beantwoord zijn of wilt u zich aanmelden? Dan kunt u ons bereiken via telefoonnummer 06-38206958. Wij helpen u graag verder!