Leefstijlcoaching

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), CooL-programma

 Als je te zwaar geworden bent, dan kan het zijn dat je je daar niet goed meer over voelt. Dat kan doordat je niet meer lekker in je vel zit of omdat je een extra risico loopt op gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Je wil hier nu iets aan gaan doen, het liefst onder professionele begeleiding.

 

Om die reden is er een programma in de basiszorgverzekering opgenomen: de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Wil je iets doen aan je gewicht en je gewoontes en vindt je huisarts dat ook een goed idee? Dan is het CooL-programma bij De Swart Fysiotherapie, Manuele Therapie & Coaching misschien iets voor je. Dat is zo’n gecombineerde leefstijlinterventie.

 

Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie?

 Een gecombineerde leefstijlinterventie is zorg voor mensen met overgewicht of obesitas, het programma is gericht op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Wij maken gebruik van het programma CooL, Coaching op Leefstijl. Deze is opgenomen in het register van het Loket Gezond Leven van het RIVM.
 

Voor wie is een gecombineerde leefstijlinterventie bedoeld?

 De gecombineerde leefstijlinterventie is bedoeld voor volwassenen die een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico hebben, dat samenhangt met gewicht. Het gaat hier om:

 

·Personen met een BMI tussen de 25 en 30 met een grote buikomvang (vanaf 102 centimeter bij mannen en 88 centimeter bij vrouwen)

·Personen met een BMI tussen de 25 en 30 met normale buikomvang maar verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 (suikerziekte).

·Personen met een BMI van meer dan 30

 

Inhoud van het programma

 Een gecombineerde leefstijlinterventie duurt in totaal 2 jaar en bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele contacten. Het mooie van het CooL-programma is dat jouw persoonlijke doelen centraal staan! Om deze doelen te bereiken krijg je een eigen leefstijlcoach die je gedurende het hele programma begeleid. In groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken met je leefstijlcoach leer je hoe je lichaam en je brein werken, kies je gewoontes die bij je passen en ga je deze trainen zodat het `van jezelf` wordt. Zo kom je steeds dichter bij je eigen doelstelling!

  

De eerste 12 maanden zijn de groepsbijeenkomsten en individuele contacten frequenter. Daarna wordt je steeds zelfstandiger in het volgen van het programma. Je zult merken dat het vertrouwen in jezelf groeit. Stagnaties kun je nog altijd met je leefstijlcoach bespreken.

 

Je kunt inloggen in een `persoonlijke gezondheidsomgeving` waar je veel informatie vind en je voortgang kunt bijhouden.

  

Kort samengevat...

 Binnen een GLI wordt persoonlijk advies en begeleiding gegeven gericht op:

 

* gezonde voeding

 

* gezonde eetgewoontes

 

* gezond bewegen

* beter dag/nacht ritme

 

Een gecombineerde leefstijlinterventie duurt in totaal 2 jaar en bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele contacten.

 

Bij De Swart Fysiotherapie, Manuele Therapie & Coaching wordt de gecombineerde leefstijlinterventie begeleid door Linda Toonen.

  

Wanneer kan een gecombineerde leefstijlinterventie vanuit het basispakket worden vergoed?

 Er zijn verschillende gecombineerde leefstijlinterventie programma’s. Een programma wordt vergoed als het programma is opgenomen op de website van Loket gezond leven van het RIVM. Alleen deze programma’s kunnen door de zorgverzekeraar worden vergoed. Bij De Swart Fysiotherapie, Manuele Therapie & Coaching wordt het CooL-programma gebruikt, Coaching Op Leefstijl. Deze wordt door diverse zorgverzekeraars volledig vergoed. Over de kosten van de gecombineerde leefstijlinterventie hoef je geen eigen risico te betalen.

 

De Swart Fysiotherapie, Manuele Therapie & Coaching wordt momenteel ondersteund door het VGZ, Zilveren Kruis, ONVZ en Menzis (inclusief de verbonden zorgverzekeraars). Vraag naar meer informatie over vergoeding.

 

Extra

 Ter ondersteuning van het 2-jarig traject waar je in stapt biedt Fitklub Horst een abonnement aan van 250€ (1ste maand gratis uitproberen) over het gehele traject waarbij er onbeperkt kan worden bewogen. Begeleiding zal verzorgd worden  instructeurs bij Fitklub. Er is tevens een mogelijkheid om Linda Toonen in te schakelen (vergoeding vanuit de aanvullende verzekering).

 

Verwijzing van de huisarts

 De huisarts stelt aan de hand van een lichamelijk onderzoek de diagnose en bepaalt of je aan een gecombineerde leefstijlinterventie mag deelnemen. Als dat het geval is geeft de huisarts je een verwijzing voor een gecombineerde leefstijlinterventie en je kunt je dan gaan aanmelden.

 

Meer informatie en aanmelding

 Ben je geïnteresseerd, heb je vragen die nog niet beantwoord zijn of wil je je aanmelden? Dan kun je ons bereiken via het telefoonnummer 06-38206958. Wij helpen je graag verder om de juiste keuze te maken!